Tuesday, March 27, 2012

Arstindusest

Olen nüüd peale oma põhieriala olnud kuu reumatoloogias ja kuu nahahaiglas. Mõtlesin, et vä'ga hea on olla Figaro siin, Figaro seal, ehk tundub mõni eriala veel huvitav. Saab hetkel ju teha mitu residentuuri veel tasuta. Et lõpetad ühe ära, teed sisseastumiseksamid ja astud uuele erialal residendiks, kui õnn naeratab. No igal juhul 6 kuud peremeditsiinis mulle väga meedlsi. Väga lai ampluaa, haigeid erinevast soos, erinevas vanuses ja väga erinevate probleemidega. Lisaks kui olla ise huviline, võib lõigata ja ravida nii kuidas jaksad, kui vaid ise tahad vastutust võtta. Ses mõttes igav ei hakka.
Reumatoloogias olnud kuu oli mulle igav. Peamiselt uurid liigeseid ja Rö pilte diagnoosid enamasti samad - reumatoidartriir, osteoartroos. Väga üksluine. Lisaks ei tee reumatoloog ise midagi, ei liigesesüste ega muud. Nüri ühesõnaga. Nahakliinikus olen viimast nädalat. Esialgu igavana tundunud eriala tundub täitsa okei. Nagu mu erialale kohaselt - nädalavahetused vabad, valveid ei ole, 8h päevas tööd. Peamised teemad vastuvõtus on akne, sünnimärgid, psoriaas, atoopiline dermatiit. Samas kui on huvi, siis noored residendid koolitavad end sünnimärke eemaldama, ehk vaheldus on olemas. Kui diagnoosi panna ei oska, paned patsiendi haiglasse ja saad samal ajal uurida ja kolleegidega konsulteerida. Perearstina peab ju kohe mingi arvamus tekkima selle 10 min visiidi ajal... No ja vastutus pole siin ka meeletu, et ühe salviga inimese ää tapad... Et siis tundub okei eriala. Järgmisena kiirabisse. Ei teagi, mida mõelda... Valge kitli võib vist koju jätta, saan omale uue punase kostüümi :) IIUUUIIUUU...

1 comment:

  1. No nädala pärast on su rahulik elu punases kitlis läbi. Pakun, et kevadised tuuseldajad ilmuvad välja, nii et arstil on käed jalad tööd täis.

    ReplyDelete