Friday, November 19, 2010

Laual rätiku all lõhnab leib

Tegin täna oma teise leiva. Kunagi, kui esimese leivaga maha sain, jäi see seest nätsaks ja väljast kõvaks. Kogusin aasta julgust ja proovisin nüüd uuesti. Lõunakeskuse taluturult sain juuretise, retsepti internetist. Kerkis mis kole. Vannitoa põrandaküttega põrandal on väga hea eeltaignat kääritada ja leiba kergitada. Lisasin päevalilleseemneid, seesamiseemneid ja küüslauku. Turult ostetud küüslauguleib oli mu lemmik. Proovin nüüd ise! Unustasin alul veevanni ahju panemata. Poole pealt tuli meelde, siis parandasin vea.

Nüüd jahtub soe leib saunalina sees, lõhna  terve tuba täis.

Õhtul saab maitsta! Mmmmm...

 

Oiii! See leib tuli suurepärane. Vä-ga hea!

Panen siia edaspidiseks retsepti ka kirja:

0,5 l sooja vett + juuretis + 6 korraliku kuhjaga spl rukkijahu. segan korralikult ja umbes 12 tunniks käterätiku alla kerkima. 12 h pärast võtan sellest eeltaignast juuretise ning panen samasse karpi (vahepeal ei pese karpi). lisan 2 tl meresoola, 100g pruuni suhkrut (T sõnul võiks veidi vähem panna), seemneid, küüslauku ja siis paari lusikatäie kaupa rukkijahu, kokku ~10 kuhjaga spl. määrin leivavormi võiga. taigen vormi ja niiske käega silun siledaks ning torkan 2-3 auku sisse. soojendan ahju 250 kraadini, veekauss veega ahju. 2 tunni pärast keeran  ahju 230-le ja pistan leiva ahju. küpsetan 230 juures 20 minutit, siis 220 juures 15 minutit, 200 juures 15 minutit ja siis 175 juures 25 minutit.
leib ahjust välja, kõik küljed määrin taluvõiga ja keeran köögiräti sisse. selle omakorda saunalina sisse ja jätan tunniks-paariks jahtuma.
kilekotti ei pane, käteräti sees seisab pehmena vähemalt 6 päeva.

No comments:

Post a Comment