Sunday, December 9, 2007

Ai-ai-ai

Nora-Liis on siiani terve püsinud, kaks korda vast nohu on vaveanud, aga see selline pisiasi.
Eile hommikul tundsin, et laps kaisus on üleni kuum ja kui häält tegema hakkas, selgus, et häält polegi. Kurk on ka hirmus valus ja veidi köha.
Õhtuks lõi palaviku 39 kraadi peale. Lapsuke lesis mul süles teki all, vaatasime raamatut ja nii kahju oli pisikesest. Paracetamol õnneks aitas ja Nora-Liis jäi ilusti tuttu. Öösel käisin kontrollimas, kuidas tal on. Magas ilusti, ent norskas kõvasti. Nii sisse-kui väljahingamine oli kõrisev ja vilistav. Tean, et nii vanadel lastel kõikse hirmsam ja salakavalam asi, mis tekkida võib just öösiti, on kõriturse. Otsisin veel netist infot ja sain aru, et just see lapsel ongi. Õnneks mitte veel nii tõsine, et hingamisraskused on, aga aastane lapse ei tohiks nii häälekalt hingata.
Kõritursega on esmaabiks toas niiskuse tõstmine. Keetsin mitu potitäit vett ja panin Nora-Liisi tuppa aurama, ent niiskus tõusis nii aeglaselt ja laps norises edasi.
Pidasin lastearstiga telefoni teel nõu, et millal ma tean, et asi tõsine ja tuleb haigla poole kimama hakata. Ega temagi julgenud midagi kindlat väita, arvas, et kindlam on ette näidata.
Võtsime magava lapse kaenlasse ja sõitsime keskööl lastehaiglasse valvearstile näitama. Oligi larüngiit ja hingamisteede ahenemine põletiku tõttu. Tehti auru ja anti hormooni. Inhalaator laenutati koju kaasa ja kästi iga 2 h tagant auru teha. Nora-Liis nuttis terve selle auru tegemise aja, eks ta oli ebameeldiv... Arst mõtles, kas jätta meid haiglasse sisse, aga õnneks lasi ikka koju. Me elame haigla lähedal.
Öösel kodus hakkas laps jälle norisema, aurutasime usinasti ja siis oli rahu hommikuni. Hommikul pidime aparaadi tagastama.
Täna palavikku olnud ei ole, aga hääl on ikka olematu. Päeval kaisus magades, ei saanud mina magada, sest Nora-Liis jälle kõrises mu kõrval. Saatsin T uuesti inhalaatori järele. Nüüd anti adrenaliin ka kaasa, tegevat auru tõhusamaks.
Kurb. Nii kurb, kui laps on haige.
Loodan, et homme on tal parem. Vaevleb ta ikka öösiti, köhimine teeb haiget. Mingi kuri viirus pidavat ringi liikuma, mis hääle ära võtab ja kurgu valusaks teeb. Ei tea, kust ta selle üles korjas.

2 comments:

  1. Kui jube haigus see on :( Loodan, et läheb ruttu mööda (kergemalt kui meil) ja laps saab vasrti jälle rõõmurulliks :)Kui poja oli väike, siis oli tal 2x see. Kiirabid, 40 palavikku, aurutamised, 1x haigla ja pidev mure, et laps kätevahel ära ei sureks. See oli nii jube. Ja pärast tuli välja, et seda tekitas talle loomakarvad :(

    ReplyDelete