Saturday, September 29, 2007

Laupäev turul ja kukeseenepirukas

Hommikul tegime treti Tartu turule. Sügisene turg on mõnus - õunad, ploomid, jõhvikad, pohlad, paprikad jne - kõik oma ja eestimaine!

Koju tulime kukeseentega piruka jaoks, jõhvikatega kommi asemikuks ja pohladega koogi peale. Ilma kukeseenteta sügis pole sügis!


Pirukas tuli imehea! Taignana kasutaks retseptis antud juustu-või asemel järgmisel korral pigem mõnda teada-tuntud pirukatainast, kuna sulajuust ja sulavõi ei hoidnud just vormi...aga nagu öeldud, maitse oli sellegipoolest super!


Kukeseenepiruka retsepti sain Terevisioonist:

150 g võid
3 dl riivitud kõva ja tugevamaitselist juustu (nt. Campanello)
2 dl jahu (võib olla täistera nisujahu)
1 dl vett
300 g hakitud seeni (värskena praetavaid või leotatud soolaseeni)
100 g suitsupeekonit
1 sibul
1 sl jahu
1.5 dl piima
200 g kreemjat toorjuustu maitserohelisega
jahvatatud valget pipart
(2 muna, kui eesmärgiks on vähem kreemine ja paremini koos püsiv täidis)

Sega riivjuust, jahu ja vesi toasooja või hulka. Vooderda pirukavorm tainaga ja pane külma. Puhasta seened (värsked seened kuivalt!) ja tükelda. Haki sibul ja tükelda peekoniviilud. Prae pannil peekonit, lisa seened ja sibul, prae kuni niiskus seentest aurustub. Sega hulka jahu. Kalla pannile piim ja kuumuta korralikult segades, kuni segu pakseneb. Hauta 5 minutit. Keera kuumus maha. Lisa toorjuust ja sega ühtlaseks. Maitsesta ja lase jahtuda. Jahtunud segusse võid soovi korral lisada paar lahtiklopitud muna.Küpseta pirukapõhja 200 kraadini eelsoojendatud ahjus 8-10 minutit. Tõsta täidis pirukapõhjale ja küpseta 175-kraadises ahjus 30-40 minutit. Serveeri toorsalatiga, soojalt või külmalt.

Pohladest tegin klassikalist purukooki. Pohlad teadagi on hapud ja seetõttu koos vaniljekastmega oli kooslus missugune! T ütles, et selle koogi peale peaks äi mind küll pimesi armastama hakkama :D


Minu näljased koogi ootel :) Ärge Nora-Liisi kahte erivärvi sokki kahe silma vahele jätke :))) Nii on ju lõbusam!

3 comments:

  1. Mmmm.. kui isuäratav... peaks ka proovima. Mul aind ei tule pirukad hästi välja...

    ReplyDelete
  2. pirukad näevad toredad välja. heas mõttes kadedaks teeb mind purukook. no vahet pole palju kordi ma olen seda proovinud teha, ei tule ta kunagi nii hea kui vanaema oma.

    ReplyDelete
  3. Harjutamine teeb meistriks! ;) Viies tuleb juba välja...

    ReplyDelete